Ovaj kurs je adaptacija kursa sa Holandskog Delft Tehničkog Univerziteta www.edx.org/school/delftx. Posebnu zahvalnost dugujemo predavaču na tom fakultetu Felienne (2019). DelftX ne snosi odgovornost za promene koje smo napravili u originalnom materijalu i svaka takva promena je odgovornost Digi Klinci tima

ПРВА НЕДЕЉА

У првој недељи, правићете узбудљиву лавиринт игрицу. Помоћићете Дигију да избегне Шишмиша и дође до кључа. Савладаћете основне Скреч блокове и научите базичне програмерске принципе линеарног програмирања и петљи.

Друга Недеља

Да ли сте некада имали виртуелног љубимца? Шта би он могао да ради? Ако нисте, сада имате Девона. Немојте да га запоставите, можда ће се досађивати, наљутити и на крају забринуту. Кликните на активности (звучник, јабуку, ћилим или другара) и малог га забавите. Правимо виртуелног љубимца учимо да кликћемо на ликове и мењамо костиме.

Трећа Недеља

Време је за нови програм. Овога пута дубоко у свемиру, велики робот једе малог. Учимо како да користимо “оставу” и поново употребимо скрипте из других програма. Учимо како да програмирамо да два лика реагују на исти догађај, а да притом не морамо да их памтимо и програмирамо поново. Користимо нове блокове из групе “кретање” и “изглед”.

Четврта Недеља

Време је за квиз. Правите квиз и сопствена питања. Учите о  томе како да поставите питање, како да проверите да ли је одговор тачан, или није. Шта да радите ако је тачан, а шта у супротном. Упознајте листе и операторе са случајним бројевима.

Пета Недеља

Овог пута правимо програм који може да слика. Инспирација нам је холандски сликар Пит Мондриан. Његови цртежи су били нови, другачији, сасвим необични, једноставни, али дивни. Пре него што кренете, погледајте неке од његових слика, кликом на овај линк.

Шеста Недеља

Стигли сте до краја. Ово је задњи програм који правимо заједно, али није крај нашег дружења. Ове недеље правимо програм по узору на игрицу “Flappy Birds”. Потрудите се да Диги не падне, или да не удари у зид. Можете користити размак, али оно што је још занимљивије (али и теже, можете користити сопствене покрете). Да би контролисали Дигија покретима, морате га отворити у Скречу (кликни овде) и морате да имате камерицу на компјутеру или лаптопу.