Šta Puškin i robotika imaju zajedničko? Nas!

U junu ove godine, bili smo deo sjajnog projekta i, sa učiteljicom i đacima odeljenja II-3 Osnovne škole “Danilo Kiš” iz Beograda, učili smo, stvarali, družili se i zabavili.

Naime, primenom inovativnih metoda i nastavnih sredstava, organizovan je jedan multidisciplinarni i interaktivni maratonski čas na temu Puškinove Bajke o ribaru i ribici.

Kako je to izgledalo u praksi?

Đaci su se bavili obradom i analizom Puškinovog dela na časovima srpskog jezika, a onda rešavali tekstualne zadatke sa istom terminologijom na časovima matematike, dok su na likovnom oživeli likove i scenografiju iz ove bajke u stihovima. 

Osim toga, učiteljica je organizovala i zabavnu igru Pričam ti priču, koja je u deci probudila maštu, kreativnost i rečitost. 

Gde se mi tu uklapamo?

Od časova tog dana, ostao je još digitalni svet koji je upravo naš domen.

Programiranjem Micro:bit-ova, deca su metodom slučajnog izbora (umesto bacanja kockice, mrdali su Micro:bit) dobili pojmove iz tabele na osnovu kojih je trebalo ispričati neobičnu i originalnu priču.

Nakon toga, programirali smo Sphero Bolt robote prema toku tih priča, obogativši ih likovima i scenografijom sa časova likovne kulture.

Zaključak

Još jednom se pokazalo da se učenjem kroz igru znanja najlakše usvajaju. Kada se u nešto veruje, uvek se nađe način. Zahvaljujemo se učiteljici Aleksandri na pozivu i  divnim đacima na saradnji, a nadamo se i novim druženjima.