Sve što radimo, razlog zbog kog postojimo, vezan je za to da deci na vreme stvorimo ambijent u kojem bi mogli da nauče više o svetu koji ih okružuje. Da upoznaju dobre i loše strane tehnologije, spoznaju sopstvene mogućnosti i nađu aktivnu ulogu i mesto u budućnosti. Ulogu koja je u skladu sa njihovim karakterima, željama, talentima i idejama. Nadamo se odraslim osobama čije odluke i odnos prema izazovima ukazuju na zadovoljne građane 21. veka pune samopouzdanja.

Radujemo se budućem razgovoru sa njima i njihovim komentarima iz pozicije odraslih ljudi. Jedina mera našeg uspeha ili neuspeha biće budućnost i naša deca kao odrasle osobe u njoj. Iako će do tog razgovora proći dosta vremena, uspeli smo da, pre par dana, kroz jedan mali prozor osetimo deo te budućnosti.

Desetog marta je u Nišu u organizaciji British Council-a, u okviru projekta “Škola za 21 Vek” organizovan Coding Challenge 2020. Mi smo imali tu čast da vodimo programersko-robotičke radionice sa decom koja su nešto starija od naše i koja su uz pomoć svojih nastavnika već duboko zagazila stazom tehnologije u službi stvaralaštva.

Pobedio je tim OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Svilajnca. Pobednički projekat zove se „Čist vazduh, zdrav život“. Učenici su uspeli da isprogramiraju i kreiraju dva uređaja putem kojih se meri prisustvo ugljen-monoksida, ugljen-dioksida i dodatnih čestica u vazduhu.

Mi smo kroz radionice uspeli da upoznamo sve učesnike. Oko četrdesetoro dece koja, iako različitih godina, škola i gradova, imaju jednu zajedničku crtu – vraćaju veru u budućnost.

Dugujemo jedno veliko hvala divnom projektu. Radujemo se, i na raspologanju smo za svaku buduću saradnju. Susret sa ovako zainteresovanom, pametnom, zabavnom i vaspitanom decom, hrani nas pozitivnom energijom i ohrabruje nas da nastavimo da gradimo našu viziju.