I sada, par nedelja kasnije, pravo je vreme da sumiramo utiske sa FLL Lego Robotika takmičenja. Naše prvo učešće, vredno pamćenja i prepričavanja.

Takmičenje je bilo izuzetno organizovano u režiji udruženja Fondacija 1%, SerbianTech i Superglavce. Mi smo nastupili pod imenom Noobovi – (DigiKlinci – InterVenture) i ovo je naše iskustvo. 

 
 
 
 
 
 

Put u Središte Zemlje

Na FIRST LEGO League programu je učestvovalo sedam ekipa iz Srbije i dve iz Bosne i Hercegovine. Za pravo čudo i na našu radost, nije održano u Beogradu već u Kragujevcu, srcu Šumadije. Tako da je takmičenje za nas podrazumevalo rano ustajanje i izlet do našeg divnog domaćina Prve kragujevačke gimnazije.

Sam opis programa je najbolje predstavljen na sajtu Fondacije 1%. Mi smo, u duhu naše školice, nastupili sa hrabrom i mladom ekipom u kojoj najstariji članovi tek treba da proslave dvanaeste rođendane :). Imali smo samo jedan cilj, da provedemo dan koji ćemo pamtiti. Cilj smo ostvarili i prebacili.

 

FIRST LEGO League program je kreiran za decu uzrasta od 9-16 godina i ima za cilj da nadahne mlade kroz četiri takmičarska dela, da eksperimentišu i razviju svoje kritičko razmišljanje, veštine kodiranja i dijaznerske veštine kroz praktično STEM učenje i robotiku. – https://www.1posto.rs/first-lego-league-srbija/

 
 
 
 
 
 

Osnovne Vrednosti

Osnovne vrednosti su deo takmičenja po kojem se FLL izdvaja. U ovoj kategoriji se vrednuje pristojnost u svim svojm pojavnim oblicima. Da li znamo da se zabavljamo čak i kada se takmičimo. Kako se odnosimo jedni prema drugima. Kako se odnosimo prema prirodi, drugarima iz drugih timova, ili sudijama. Koliko se radujemo svačijem uspehu. Da li radimo zajedno. Da li uključujemo sve i podržavamo jedni druge. Kakav uticaj pravimo u svom okruženju. 

Osnovne vrednosti su zapravo ono što od FLL-a pravi festival znanja, i razlog zašto u daljem tekstu nećemo pominjati reč takmičenje već program. U ovom delu, posebno su se istakli osnovci škole “Desanka Maksimović” iz Prijedora, poznatiji kao LEGOMastersi :).

 

 

 

 
 
 

Inovativni Projekat

Ovo je deo gde kreativnost dolazi do izražaja. I prosto gde mlađe ekipe mogu da zasijaju. Mašta je naša prednost 🙂 

Svake godine, FLL program je posvećen rešavanju nekog globalnog problema. Ove godine, izazov je bio kako da ljudi postanu fizički aktivniji. Sa idejom pedalomobila i frižidera sa kalorijskim katancem, naši Digi Klinci – Noobovi su osvojili pehar u ovoj kategoriji 🙂. Imajući u vidu osnovnu filozofiju naše školice – tehnologija u službi stvaranja i ostvarivanja ideja, posebno nam je drago što smo se baš u ovoj kategoriji istakli.

 

 
 
 
 
 
 

Robot Dizajn

Robot dizajn kategorija ocenjuje kako je robot konstruisan, koje su strategije za kompletiranje misija, kako je programiran i da li su svi članovi ekipa doprineli podjednako. U okviru ovog dela, posebno se istakla ekipa ElektRobot iz Prijepolja. Naša ekipa je verovatno imala i najjednostavnijeg robota, međutim, imali smo izuzetnu taktiku.

Uz mladost, krasilo nas je i to da smo bili i jedna od brojnijih ekipa – bilo nas je devetoro. U okviru priprema smo se trudili da svi dobiju šansu da programiraju, rade na idejama za inovativni projekat i budu deo robot igre. Doprinos svih i jasna taktika, dovela je do toga da i u ovom segmentu budemo pristojno ocenjeni od strane sudija.

 

 

 

 
 
 

Robot Igra

I na kraju, kruna svega – Robot Igra. U okviru takmičenja, svaka ekipa ima pravo na tri runde od dva i po minuta, u okviru kojih robot pokušava da osvoji što više poena rešavajući misije. Uzima se najbolji rezultat iz tri runde. Naša ekipa je u poslednjoj rundi izvela savršenu igru i u ovoj kategoriji smo na kraju programa bili treći u ukupnom plasmanu. Imajući u vidu mladost naše ekipe, ovo je fantastičan rezultat. 
Treba biti fer i pomenuti da su najveći broj ekipa bili školski timovi, učenici srednjih i osnovnih škola, i da im je korona prilično omela pripreme. Mi, sa druge strane, imali smo savršene uslove. Vežbali smo svake subote u prostorijama InterVenture-a. Pored prostorija, InterVenture nam je ustupio i nešto mnogo bitnije, decu :). Svi naši članovi, su deca roditelja zaposlenih u firmi :). U ovoj kategoriji, čini nam se dosta ubedljivo, pobedila je ekipa škole za nove tehnologije Politehnika iz Beograda – PoliBoti.

 

 

 
 
 
 

Utisci

FLL je poseban program. Nije dovoljno samo poznavanje programiranja, ili dizajn robota. Potrebne su ideje, kreativnost, incijativa, timski rad. Zapravo, sve ono što u stvarnom životu definiše uspeh i ono što mi promovišemo kao edukativni cilj naše školice.

Osnovne vrednosti štite svaku ekipu od bilo kakvih negativnih iskustva. Sve ekipe su otvorene i druželjubive, a iskustvo je izuzetno. Na kraju, apsolutni pobednik je bila ekipa Prve kragujevačke gimnazije – LEGOBusters. Naša ekipa Noobovi bila je četvrta ukupno, ali i kao trećeplasirana ekipa iz Srbije, plasirala se na regionalno takmičenje u Sloveniju, koje će, zbog svih korona komplikacija, biti održano online. 

Radujemo se Sloveniji, ali i sledećoj FLL sezoni. A najviše se radujemo vama, novim ekipama, koje će ovaj program obogatiti još više. 

 

 

 

FLL Kragujevac 23. Maj 2021 – Noobovi 🙂