Zašto bismo želeli da se pokrećemo tokom časova i predavanja?

Fizička aktivnost je uvek imala svoju primenu na našim časovima. Istraživanja kažu da deca bolje usvajaju znanje i bolje se koncentrišu kada se monotonija sedenja na času “razbije” razmrdavanjem. Na kraju krajeva, neka bude samo u svrhe zabave i povezivanja, pokret opet ima višestruke benefite za učenike koji su u tako osmišljenoj učionici spremniji da prionu na rad.

Postavlja se pitanje kako primeniti pokret i fizičku aktivnost u toku časova programiranja?

Kako u Digiklinci školici programiranja volimo da kažemo, mi preferiramo STEAM obrazovanje, a ne samo STEM. Koja je razlika?

S – science (nauka)

T – technology (tehnologija)

E – engineering (inženjerstvo)

A – arts (umetnost)

M – mathematics (matematika)

Međutim, smatramo da ni ova definicija nije kompletna, jer uz Arts – umetnost, želimo da tu uvrstimo i povežemo znanja iz književnosti, geografije, ekologije i svih oblasti koje mogu biti korisne i zabavne u isto vreme. 

U STEAM obrazovanju se uglavnom koriste efikasni mobilni uređaji poput tableta i laptopova, kojima se omogućava interakcija između učenika, programskog kôda i fizičkog sveta. Projekti kombinuju razne vrste pokreta poput malo fiskulture, čučenja ili propinjanja na prste pri merenju metrom, provlačenja kroz prepreke ili ples zajedno sa robotima ili pak skakanje od sreće. Sve ovo na neki način menja potrebu za igranjem igrica jer ispunjava različite potrebe kod dece.

Pored toga što želimo da naši učenici svojim znanjem ostvare uticaj u pravom svetu, želimo da razbijemo mit o programiranju kao kancelarijskom poslu. Sve više škola i kompanija se okreće ka ovakvim modelima učenja i rada (setite se samo kako nam je bilo čudno kada smo prvi put videli i čuli da je Gugl u svojim prostorijama i kancelarijama postavio stolove za stoni tenis i bilijar, video igrice itd), a sada se i to menja zbog sve više rada od kuće. Kako smo mi školica programiranja i robotike za najmlađe, želimo da se kod nas deca osecaju ispunjeno i ponosno na to šta su naučili i postigli, ali i prijatno i razigrano. Zato, pokrenimo se i na časovima i kod kuće.