Čini nam se da u poslednje vreme svuda oko nas čujemo Skreč, Skreč, Skreč

Skreč (Scratch) je vizuelni programski jezik sa tekstualnim elementima, napravljen u edukativne svrhe. Čak i mala deca (napr. osmogodišnjaci) mogu da ga koriste da bi samostalno programirali i stvarali igrice, animacije ili interaktivne forme i zbog toga je opravdano popularan.

Programiranje u Skreču se obavlja uz pomoć raznobojnih blokova koji se spajaju kao delovi slagalice, a sadrže programske instrukcije. Redosled blokova je zapravo redosled izvršavanja komandi. Uklapanje blokova deca rade instinktivno. Spajanjem određenih blokova dobijaju kȏd koji zatim testiraju i dorađuju da predstavlja rezultat njihove ideje, na isti način kao što sklapaju kockice i grade u realnom životu. Zahvaljujući ovakvom pristupu, postoji puno originalnih programa, a svaki od njih može da posluži kao inspiracija za neki novi.

Sam po sebi, Skreč dozvoljava programiranje u okviru svog interfejsa. Kako je kreiranje programa ograničeno na ekran, kod mlađe dece to može da znači pad u entuzijazmu. Srećom, postoje načini da se Skreč proširi i na fizički svet. I to ne bilo kakav, već fizički svet po meri najmlađih. A to je pre svega Lego svet.

Ono što mi, u Digiklinci školici, volimo da objasnimo je da želimo da deca ovladaju digitalnim i ostalim veštinama 21. veka, kako bi ostvarili svoje ideje i osvojili veštine koje su vredne u stvarnom svetu današnjice, čak i tamo gde ne postoji tehnologija (rešavanje problema u prirodi).

U današnjem svetu veštine i znanja upotrebljiva u stvarnom svetu sve više atrofiraju u korist znanja, veština i iskustava koja vrede u digitalnom svetu, stoga mi želimo da to preokrenemo.

Kod nas deca dobijaju čitav niz praktičnih primena programiranja preko pravljenja programa za dronove, Micro:bit računare i mnoštvo Lego setova (a to je samo deo naše ponude jer sada pričamo o Skreču).

Jedan od LEGO Education setova je WeDo 2.0 i on se pokazao kao najbolji način da deca uzrasta osnovne škole steknu iskustvo u programiranju i robotici. Ovaj set sadrži asortiman posebno izabranih Lego kockica i osnovnih elektronskih delova: 1 motor, 2 senzora i 1 pametnu kocku (hub) za povezivanje konstrukcije sa računarom ili tabletom.

Uz WeDo 2.0 dolazi i softver koji je primereniji mlađoj deci, ali ima i ograničenja, te srećom imamo mogućnost povezivanja sa Skrečom. Na ovaj način, kombinovanjem programiranja i robotike se znanje usvaja brže, uz više zabave i sa boljom motivacijom. Rezultati su vidljivi i opipljivi i deca upijaju osnove programiranja kao sunđeri.

I Skreč i WeDo su testirani i široko isprobani edukativni alati, koji su tokom vremena nadograđivani i kojima su ispravljane eventualne greške i nedostaci. Iako Lego Education ima novije, modernije, šarenije, komplikovanije i opširnije setove, WeDo ostaje večni klasik i odličan izbor za upoznavanje potpunih početnika sa robotikom i programiranje, ali to ga ne čini lošim izborom ni za naprednije korisnike zbog mnoštva lekcija, mogućnosti i raznolikosti primenjenih zadataka.

Osim robotike i programiranja preko Lego edukacionih setova, Skreč je moguće povezati i sa dronom, što je za decu posebno atraktivno. Gledajući kako letelica oživljava i izvršava njihove naredbe uvodi decu u STEAM svet, o čemu će biti više reči u nekoj od narednih blog objava.

Još jedan važan element integracije Skreča i fizičkog sveta je uz pomoć Micro:bit računara. Micro:bit je maleni, a moćni računar koji ima senzore, displej od led dioda i dugmiće, preko kojih se uz pomoć kȏda u Skreču trenutno doživljava povezanost virtuelnog i sveta oko nas, što i jeste cilj robotike.

Ponosni smo i ushićeni što u ponudi imamo toliko različitih integracija i radujemo se što se povezivanje sa fizičkim svetom pokazalo kao jedna od naših glavnih prednosti u svetu programiranja i robotike za decu.