U našem prvom blogu, izrazili smo našu viziju, razlog zbog čega smo stvorili Digi Klince, način na koji radimo i šta želimo da postignemo. U blogovima koji slede, pokušaćemo da objasnimo zašto verujemo da je vrtićki model učenje od izuzetnog značaja za razvoj kreativnog razmišljanja. Zašto verujemo da je kreativnost bitna. Koja je uloga tehnologije, a posebno programiranja u svemu tome.

Želja nam je da na najbolji način predstavimo filozofiju koja je ugrađena u svaki naš čas. Ukoliko ste zainteresovani da podstičete razvoj kreativnosti vašeg deteta. Ukoliko ste zabrinuti zbog načina na koji tehnologija utiče na njegovu svakodnevnicu, ispratite naše blogove, upoznajte naše metode i naša razmišljanja i kontaktirajte nas po bilo kom osnovu. Voleli bi da čujemo i Vas.

Doživotno Obdanište

Za razvoj kreativnog razmišljanja, pristup rada sa decom u vrtiću deluje pogodniji nego pristup rada sa decom u školi.

Zamislite klasičnu vrtićku prostoriju. U jednom uglu deca prave kule i tornjeve od kockica, u drugom crtaju flomasterima, bojicama ili čak rukama. Dok sastavljaju kocke, uče se strukturi i stabilnosti. Dok crtaju, uče da mešaju boje.

Deca se razvijaju kao kreativni mislioci. Oni smišljaju ideje, kreiraju projekte na bazi tih ideja, eksperimentišu sa alternativama, sarađuju i dogovaraju se sa drugarima i dorađuju i menjaju dok stvaraju.

(Mitchel Resnick, Projects, Passion, Peers, and Play)

Škole

Kako se obrazovanje nastavlja, škole se udaljavaju od ovog pristupa. Deca sede u klupama, zapisuju beleške i slušaju predavanja. Škole prvenstveno deleinstrukcije i informacije, a u mnogo manjoj meri su posvećene razvijajnju kreativnog razmišljanja.

 

S obzirom na to kojom brzinom se svet menja, važnost kreativnog razmišljanja raste. Veliki broj naše dece baviće se poslovima koji u ovom trenutku ne postoje. Škole sa druge strane, svoj program i metode menjaju znatno sporije. 

Vrtići

Paradoksalno, vrtić iako niža obrazovna instanca, neguje adekvatniji pristup za razvoj veština potrebnih za savlađivanje izazova 21. veka. U zemljama gde je važnost kreativnosti prepoznata, stalno se traže načini da predavači ovladaju veštinama podučavanja kroz igru. Šta mislite, ko bi im bili najbolji mentori? Naravno, deca, njima je igra prirodna stvar. Verujemo da su vaspitači ti koji imaju uvid u prirodu dečije igre i da bi njihova pomoć bila dragocena. Možda smo “Doviđenja dragi vaspitači” otpevali prerano.

Projekti Želja Drugari i Igra

Na sreću, sprovesti ideju “doživotnog vrtića” u praksi nije teško. Potrebno je malo volje, dosta kreativnosti i da npr. imate svoju školicu programiranja :). Doživotni vrtić je samo zgodna metafora za timski stvaralački rad koji je zabavan, koji ima smisla i do kojeg vam je stalo.

Projekti su prvi korak u realizaciji ideje. Kada radite na projektima do kojeg vam je stalo (želja), radite duže, napornije i učite više. Kada imate sa kim da razmenjujete ideje, nekoga da podučite i od nekog da naučite, tad stvaranje postaje igra.

U Digi Klincima, mi se trudimo da svaki naš čas poseduje ove četiri komponente. Da li u tome uspevamo? Lako je proveriti. Da li je deci zabavno? Da li su nešto naučili? Ako je odgovor na oba pitanja DA, onda smo na pravom putu.