U našem prvom blogu, izrazili smo našu viziju, razlog zbog čega smo stvorili Digi Klince, način na koji radimo i šta želimo da postignemo. U blogovima koji slede, pokušaćemo da objasnimo zašto verujemo da je vrtićki model učenje od izuzetnog značaja za razvoj kreativnog razmišljanja. Zašto verujemo da je kreativnost bitna. Koja je uloga tehnologije, a posebno programiranja u svemu tome.

Želja nam je da na najbolji način predstavimo filozofiju koja je ugrađena u svaki naš čas. Ukoliko ste zainteresovani da podstičete razvoj kreativnosti vašeg deteta. Ukoliko ste zabrinuti zbog načina na koji tehnologija utiče na njegovu svakodnevnicu, ispratite naše blogove, upoznajte naše metode i naša razmišljanja i kontaktirajte nas po bilo kom osnovu. Voleli bi da čujemo i Vas.

Doživotno Obdanište

Za razvoj kreativnog razmišljanja, pristup rada sa decom u vrtiću deluje pogodniji nego pristup rada sa decom u školi.

Zamislite klasičnu vrtićku prostoriju. U jednom uglu deca prave kule i tornjeve od kockica, u drugom crtaju flomasterima, bojicama ili čak rukama. Dok sastavljaju kocke, uče se strukturi i stabilnosti. Dok crtaju, uče da mešaju boje.

Deca se razvijaju kao kreativni mislioci. Oni smišljaju ideje, kreiraju projekte na bazi tih ideja, eksperimentišu sa alternativama, sarađuju i dogovaraju se sa drugarima i dorađuju i menjaju dok stvaraju.

(Mitchel Resnick, Projects, Passion, Peers, and Play)

Škole

Kako se obrazovanje nastavlja, škole se udaljavaju od ovog pristupa. Deca sede u klupama, zapisuju beleške i slušaju predavanja. Škole prvenstveno dele instrukcije i informacije, a u mnogo manjoj meri su posvećene razvijajnju kreativnog razmišljanja.

S obzirom na to kojom brzinom se svet menja, važnost kreativnog razmišljanja raste. Veliki broj naše dece baviće se poslovima koji u ovom trenutku ne postoje. Škole sa druge strane, svoj program i metode menjaju znatno sporije. 

 

Vrtići

Paradoksalno, vrtić iako niža obrazovna instanca, neguje adekvatniji pristup za razvoj veština potrebnih za savlađivanje izazova 21. veka. U zemljama gde je važnost kreativnosti prepoznata, stalno se traže načini da predavači i u osnovnim školama ovladaju veštinama podučavanja kroz igru. Šta mislite, ko bi im bili najbolji mentori? Naravno, deca, njima je igra prirodna stvar. Verujemo da su vaspitači ti koji imaju uvid u prirodu dečije igre i da bi njihova pomoć bila dragocena. Možda smo “Doviđenja dragi vaspitači” otpevali prerano.

Projekti Želja Drugari i Igra

Na sreću, sprovesti ideju “doživotnog vrtića” u praksi nije teško. Potrebno je malo volje, dosta kreativnosti i da npr. imate svoju školicu programiranja :). Doživotni vrtić je samo zgodna metafora za timski stvaralački rad koji je zabavan, koji ima smisla i do kojeg vam je stalo.

Projekti su prvi korak u realizaciji ideje. Kada radite na projektima do kojeg vam je stalo (želja), radite duže, napornije i učite više. Kada imate sa kim da razmenjujete ideje, nekoga da podučite i od nekog da naučite, tad stvaranje postaje igra.

U Digi Klincima, mi se trudimo da svaki naš čas poseduje ove četiri komponente. Da li u tome uspevamo? Lako je proveriti. Da li je deci zabavno? Da li su nešto naučili? Ako je odgovor na oba pitanja DA, onda smo na pravom putu.