Često je razmišljanje da je najbolji način da se podstakne dečija kreativnost, da se jednostavno sklonimo sa puta i pustimo ih da budu kreativni. Kada su sami, oni smišljaju i rade ono što zaista žele. Dosada često podstakne maštu i začas se nađu u zamišljenom restoranu, igraju školice ili crtaju nove priče na papiru. Ovakvi momenti su dragoceni, deca sama smišljaju svoje igre i kreativnosti im nije pod ničijim uticajem.

Tačno je da radoznalost prirodna odlika deteta, međutim, lakše mogu da razviju svoje kreativne kapacitete i dostignu maksimum svog kreativnog potencijala uz pravu podršku.  Podrška o kojoj pričamo je uvek neka vrsta balansiranja, koliko strukture je potrebno za čas, kada da se umešamo, kada da se sklonimo, kada da pokažemo, kada da ispričamo, kada da pitamo, kada da slušamo.

Kreativnost ne može da se uči na način na koji učimo neke druge veštine, ali svakako može da se napravi ambijent u kojem kreativnost uspeva i cveta. Par  praktičnih saveta:

  • Primeri. Krenuti od nule je često obeshrabrujuće. Prikazati inspirativan set primera uvek može da podstakne maštu.
  • Petljanje :). Iako se ideje rađaju u glavi, ruke su itekako od pomoći. Jako pomaže da se petlja sa raznim materijalima. Istražuju laki prvi koraci i kombinuju na načine koji nisu očigledni. Nove ideje uglavnom dolaze iz slobode grešenja.
  • Raznoliko stvaralaštvo. Svako stvaralaštvo je dobrodošlo, sklapanje LEGO kocki, programiranje u Scratch-u, pisanje pesama na papiru. Ne treba potcenjivati ni materijale, plastika, drvo, papirč ni rezultat, lego dvorac, program ili pesma. Ne treba ni precenjivati rezultat, često je proces zanimljiviji, čak i kada ne donese ništa konkretno na kraju.
  • Vreme za uživanje. Potrebno je dozvoliti da uživaju u onom što su napravili, da se igraju, čak i ako su tek na pola puta, a čas se bliži kraju.
  • Sagledavanje alternativa. Ohrabriti ih da traže više puteva do rešenja, i više rešenja za problem.
  • Deljenje. Treba im dozvoliti malo graditeljskog ponosa. Svako voli do pokaže svoj rad, deca posebno. Deljenjem dobijaju osećaj ostvarenja i inspirišu jedni druge za buduće poduhvate.

Ovi saveti su inspirisani raznim strategijama za podučavanje. npr STEAM i Lego Obrazovanjem, 4P (Play, Passion, Peers and Projects) pristupom. I, iako recept ne postoji, i iako je svako dete drugačije i svaka grupa ima različitu energiju, ovo su opšti saveti koji su se do sada pokazali kao vredni. Kreativnost je veština koju ne možemo da naučimo, ali možemo da podstaknemo, i ključna je za uspeh u skoro svakom poslu.