Jedna od najčudnijih šala prirode je odnos između stvaranja i rušenja. Lakše je porušiti nego napraviti, lakše je pokvariti nego popraviti, lakše je rasklopiti nego sklopiti, čak, lakše je pročitati, nego napisati. Dok, u stvarnom svetu, učenje čitanja i pisanja ide ruku pod ruku u digitalnom svetu stvari stoje drugačije.

Naše škole, zahvaljujući organizaciji koja se zove Petlja, od petog razreda osnovne škole uče set predmeta koji za cilj imaju digitalno “opismenjavanje”.  Međutim, u kontakt sa tehnologijom dolaze dosta ranije. Upravo u tim trenutcima počinje proces koji bi mogao da se nazove digitalno “čitanje”. Oni vrlo brzo i spretno uče da koriste uređaje, igraju igrice, koriste YouTube i razne čet aplikacije, često i na ponos nas kao roditelja.

Da li je ovo problem? I da li je vredan pažnje? Mi verujemo da jeste. Postoje dobre strane, svakako. Samopouzdanje koje dobijaju koristeći tehnologiju je korisno. U nedostatku ćirilićnih tastatura, u drugi razred dolaze poznavajući latinicu jako dobro. Samim tim, posao učiteljima je olakšan 🙂  Šalu na stranu, šta je ovde problem?  Zamislite da naučite da pišete tek nekoliko godina pošto se naučili da čitate. 

Tehnologija u živote naših najmlađih često ulazi na nekontrolisan način. Suviše dugo ostaje jednosmerna ulica,  gde su oni pasivni konzumenti onoga što se servira. Mi verujemo da tehnologija može da ima i dobar i loš uticaj. Verujemo da granica dobrog uticaja počinje od onog trenutka kada koristimo tehnologiju u službi sopstvenih ideja i talenata.

Mi verujemo da vremenski jaz između digitalnog “čitanja” i “pisanja” mora da se smanji. Verujemo da deca mogu da budu aktivni stvaraoci i koriste tehnologiju na način koji seže dalje od igranja igrica i gledanja YouTube-a. Da, teže je stvoriti, ali i zabavnije. Bez truda, nema ni zadovoljstva i priroda nam u stvari omogućuje da osetimo radost stvaranja koja bez truda, ne bi bila tolika. Naša želja je da omogućimo deci da, što je moguće ranije, osete radost stvaralaštva i postanu kreativni mislioci i inovatori budućnosti.